Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δελτίο Τύπου - Περιφερειακή συνάντηση των ΔΕΥΑ της Θεσσαλίας για το ενεργειακό κόστος

Δελτίο Τύπου - Περιφερειακή συνάντηση των ΔΕΥΑ της Θεσσαλίας για το ενεργειακό κόστος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι ΔΕΥΑ της Θεσσαλίας λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια

Το ρεύμα απειλεί το νερό!

Το τελευταίο διάστημα και λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, το σύνολο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) βρίσκεται κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητά τους. Η παραγωγή πόσιμου νερού και η επεξεργασία λυμάτων που είναι οι κύριες δραστηριότητες των ΔΕΥΑ είναι ενεργοβόρες δραστηριότητες, και για τον λόγο αυτό το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων  από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχει διπλασιασθεί και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο.

Είναι περίπου δεδομένο, ότι αν οι αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχισθούν, οι περισσότερες ΔΕΥΑ θα «πνιγούν» στα χρέη και θα καταρρεύσουν ή θα αναγκασθούν να μετακυλίσουν το αντίστοιχο κόστος στους καταναλωτές, «πνίγοντας» στα χρέη τους πολίτες.

Όμως, οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις με σαφές κοινωνικό πρόσημο, ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες, λειτουργούν ανταποδοτικά και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές τους και ιδίως τις πιο ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Για το λόγο αυτό και μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) συγκεντρώθηκαν σήμερα εκπρόσωποι όλων των ΔΕΥΑ της Θεσσαλίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Οι ΔΕΥΑ της Θεσσαλίας ζητάμε τη λήψη μέτρων, τέτοιων ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φθηνό νερό. Έτσι,  θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία πρωτοβουλίες οι οποίες θα διευκολύνουν τις ΔΕΥΑ στην κατεύθυνση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων.

Επίσης, ζητάμε άμεσα την επιδότηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των ΔΕΥΑ και μάλιστα αναδρομικά όπως έγινε με άλλους κλάδους, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ έως ότου κατακτήσουν τη δυνατότητα ιδιοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στο νερό από 13% στο 6% που ζητά η ΕΔΕΥΑ από το 2020, στην παρούσα φάση θα έδινε μεγάλη ανάσα στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.

(Βίντεο συνάντησης: https://www.youtube.com/watch?v=Ishktgcd1hg&t=1s)