01

Τηλέφωνο Βλαβών

2410 687 210 (εργάσιμες ημέρες & ώρες)
2410 687 220 (24ωρη εξυπηρέτηση)

 
02

Κοινωνικό Τιμολόγιο

2410 687 148
2410 687 179

 
01

Τηλέφωνο Βλαβών

2410687210(εργάσιμες ημέρες & ώρες)
2410687220(24ωρη εξυπηρέτηση)

 
02

Κοινωνικό Τιμολόγιο

2410 687 148

Ενημέρωση

Γενικές Ανακοινώσεις, Ενημέρωση Προμηθειών, Ημερίδες & Εκδηλώσεις, Κοινωνικές Δράσεις

ΔΕΥΑΛ: Διεθνές πρότυπο στη διαχείριση των νερών

ΔΕΥΑΛ: Διεθνές πρότυπο στη διαχείριση των νερών

Εκτύπωση E-mail

ΔΕΥΑΛ: Διεθνές πρότυπο στη διαχείριση των νερών

Παγκόσμιο πρότυπο και κορυφαία επιχείρηση στην Ελλάδα στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων χαρακτηρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), χάρη στις επενδύσεις της σε ψηφιακά συστήματα τηλεμετρίας του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης, μέσω των οποίων επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.
          Οι επενδύσεις αυτές, ύψους 4 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από το 2015 μέχρι και σήμερα, καθώς και τα αποτελέσματά τους στη διαχείριση του υδάτινου πλούτου παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σε αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, όπου επισημάνθηκε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού της στην ψηφιακή μετάβαση, ακολουθούν νέες επενδύσεις ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. «Με την ανάπτυξη ψηφιακών συστημάτων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή έξυπνων λύσεων στη διαχείριση των πόρων, η ΔΕΥΑΛ προνόησε και κατάφερε να μην αυξήσει το κόστος των υπηρεσιών της και να απορροφήσει τους οικονομικούς κραδασμούς στις αυξήσεις της ενέργειας, ώστε να μην  μετακυλήσουν στους καταναλωτές. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση...» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Απόστολος Καλογιάννης.
          Τα ψηφιακά συστήματα τηλεμετρίας, που έχει εγκαταστήσει η ΔΕΥΑΛ, για την ολιστική προσέγγιση διαχείρισης των υδάτινων πόρων, παρουσίασε ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος της επιχείρησης, μηχανολόγος μηχανικός κ. Ηλίας Μπουφίκος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μέσω των έξυπνων συστημάτων, επιτυγχάνεται η συνολική ψηφιακή επιθεώρηση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, ώστε να εντοπίζονται άμεσα πιθανές βλάβες ή διαρροές στο δίκτυο, να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η ροή και η πίεση του νερού και να παρακολουθούνται οι αρδευτικές ανάγκες καθώς και η λειτουργία των γεωτρήσεων, μέσω ενός συστήματος ελέγχου εξ’ αποστάσεως. Μέσω τις εφαρμογής των έξυπνων συστημάτων η ΔΕΥΑΛ καταφέρνει να περιορίζει στο ελάχιστο τις απώλειες νερού με συνέπεια την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και ταυτόχρονα να πετυχαίνει μεγάλης κλίμακας εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους, κάτι που της επιτρέπει να θέτει όρους ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης των πόρων και σταθερότητας στην τιμολογιακή πολιτική προς τους καταναλωτές.
          Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αντικατάσταση των τριών αντλητικών συγκροτημάτων του κεντρικού αντλιοστασίου ύδρευσης της πόλης της Λάρισας η ΔΕΥΑΛ πέτυχε εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τα παλιά αντλητικά κατά 25% περίπου, ενώ για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων, περιόρισε τη σπατάλη νερού, οι οποίες πλέον μείωσαν τις απαιτούμενες ποσότητες νερού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με το 2014». Ο κ. Μπουφίκος, αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα αυτοματισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού ύδρευσης ΔΕΥΑΛ, στην αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού SCADA ύδρευσης και στην επέκταση του στις Δ.Ε. Κοιλάδας και Γιάννουλης, στον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών αντλιοστασίων στην περιοχή της Κοιλάδας, στον τρόπο ελέγχου των αντλητικών συστημάτων, στην αναβάθμιση του κεντρικού αντλιοστασίου με αντλίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, στην εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους και στη βελτιστοποίηση λειτουργίας των εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης της Λάρισας, με τη χρήση του αλγόριθμου «SIWA Optim» στο διασυνδεδεμένο δίκτυο ύδρευσης, που συνυπολογίζει όλες τις αλληλοεξαρτούμενες παραμέτρους που επηρεάζουν το λειτουργικό κόστος.

ΚΑΡΤΑ ΑΓΡΟΤΗ

Να σημειωθεί ότι τα «έξυπνα» συστήματα στην άρδευση, εφαρμόζονται σε 3.700 στρέμματα αγροτικής γης, στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων. Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες αρδεύουν τα χωράφια τους, με τη χρήση ηλεκτρονικών καρτών κατανάλωσης (κάρτα αγρότη), τις οποίες ενεργοποιούν το ειδικό ψηφιακό σύστημα παροχής νερού.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα της ΔΕΥΑΛ, ο κ. Σαββοργινάκης ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις σε χρηματοδοτικά προγράμματα ύψους 3,5 εκ. ευρώ και δρομολογούνται Αντικαταστάσεις ενεργοβόρου Η/Μ εξοπλισμού εγκαταστάσεων ύδρευσης αποχέτευσης και ΕΕΛ Λάρισας, και η «Σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών αντλητικών συγκροτημάτων τύπου «πομώνας» με σύγχρονες υποβρύχιες αντλίες υψηλής ενεργειακής κλάσης. Προμήθεια Μετεωρολογικού Σταθμού. Εγκατάσταση Συστήματος Δορυφορικής παρακολούθησης των αρδευτικών εκτάσεων. Εγκατάσταση ρυθμιστών στροφών για την καλύτερη ομαδοποίηση των αρδευτών και την περαιτέρω εξοικονόμηση νερού και ρεύματος».

ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ Η ΔΕΥΑΛ

«Παγκόσμιο πρότυπο...» χαρακτήρισε τη ΔΕΥΑΛ ο διευθύνων σύμβουλος της «SIEMENS» και συνεργάτης της ΔΕΥΑΛ, κ. Χατζήκος, όσον αφορά στην εγκατάσταση και χρήση των πρωτοπόρων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (ψηφιακά συστήματα), που την καθιστά βέβαια και κορυφαία επιχείρηση στη χώρα στη διαχείριση των πόρων.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Δημ. Μαβίδης και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ κ. Δημ. Σαββοργινάκης.

2

3 4 5

6 7

8

 

 

9

10

11

12

13

14


Πατήστε enter για να ξεκινήσει η αναζήτηση

ΔΕΥΑΛ

Δημοτική Επιχείρηση ΄Υδρευσης & Αποχέτευσης Λάρισας

Τέρμα Τυχερού Τ.Κ. 41222, Λάρισα
Fax: +30 2410 687 144
[email protected]
[email protected]

Ωράριο Λειτουργίας Ταμείου

Δευ - Παρ
07:00 π.μ. - 13:30 μ.μ.
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά

CEO